Ľuďom postihnutým nedostatkom vody už pomáhajú aj ozbrojené sily

08.02.2012 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa 8. februára (TASR) - Ministerstvo obrany (MO) SR pre dlhotrvajúce silné mrazy začalo pomáhať obyvateľom, ktorý nemajú dostatok vody. Napríklad v Starej Ľubovni, kde pre mráz vypadla dodávka pitnej vody, poskytnú ozbrojené sily mrazuvzdorné cisterny na vodu, ktoré sú odolné voči mrazu až do -40 stupňov Celzia.

\"Ozbrojené sily sú tu aj pre takéto krízové situácie. Už sme začali potrebné prípravné práce pre rozsiahlejšiu pomoc občanom v tomto neľahkom čase. Na požiadanie vieme poskytnúť napríklad stany pre núdzové ubytovanie, prikrývky, elektrocentrály alebo aj teplé vojenské svetre,\" uviedla premiérka Iveta Radičová, ktorá je zároveň poverená riadením rezortu obrany.

Ozbrojené sily pripravujú aj ďalšiu pomoc. \"Momentálne sa zhromažďujú všetky požiadavky prostredníctvom ministerstva práce, sociálnych vecí a konať budeme okamžite,\" dodala Radičová. MO SR zároveň v týchto mrazivých dňoch umožnilo vo vojenských lesoch zber haluziny bez poplatku. Ide o pomoc najmä sociálne najslabším skupinám obyvateľstva, kedy si občania na základe povolenia lesníka môžu pozbierať odpadové drevo, haluzinu, avšak s priemerom menším ako sedem centimetrov.

\"Ľudia si môžu po takéto palivové drevo osobne prísť do odštepného závodu štátneho podniku Vojenské lesy a majetky v Kežmarku alebo Kamenici nad Cirochou, kde im vydajú povolenie na zber dreva. S týmto povolením môžu drevo zbierať, pričom lesná stráž povolenia pravidelne kontroluje,\" objasnil hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf. Upozornil tiež na to, že táto účelová výnimka pre zber kalamitného dreva sa nevzťahuje na ťažbu. Tá je pre občanov zakázaná.
 

Vyberte región